No menu items!
21.2 C
Sri Lanka
22 November,2024

අරුම පුදුම සැන්ඩ්විච් සමග පානි පූරි රස වෑහෙන කොළඹ අලුත්කඩේ කෑම වීදිය

Must read

■ නිශානි සවින්දිකා රාජපක්ෂ

විවිධ කෑම බීමවල රස බලන්න අපි කවුරුත් බොහොම කැමතියි. මේ ඒ වගේ තැනක් ගැන. මේ තැන ගැන ඇතැම් පිරිස් අහලාත් ඇති ඇවිල්ලාත් ඇති. තවත් සමහරු දන්නෙ නැතුව ඇති. කොහොම නමුත් ගිය අයටත් ආයෙමත් යන්න හිතෙන, නොගිය අය යන්නම ඕනෑ තැනක් තමයි මේ කියන්නෙ.


මේ අපූරු තැන පිහිටලා තියෙන්නෙ අලුත්කඩේ ප්‍රදේශයේ. හරියටම කියනවා නම් අබ්දුල් හමීඩ් වීදියේ. කොළඹ කොටුවෙ ඉඳලා එන ඕනෑම කෙනෙක්ට පාරවල් කිහිපයකින්ම මෙම ප්‍රදේශයට ළඟාවෙන්න පුළුවන්. වරදින්නෙ නැතුව මේ කියන තැනට ළඟාවෙන්න පුළුවන් හොඳම පාර තමයි අලුත්කඩේ උසාවිය ළගින් තියෙන පාර.


වීදි කෑම සංකල්පය අපේ රටේ එතරම්ම ජනප්‍රිය සංකල්පයක් නොවුණත් ඉන්දියාව, තායිලන්තය, දකුණු කොරියාව වගේ රටවල ඉතාම ජනප්‍රියයි. නමුත් දැන් දැන් ලංකාවේ තරුණ පරපුර තුළත් මේ වීදි කෑම සංකල්පය ජනප්‍රිය වෙලා. මේ කියන්න හදන්නෙ මීට මාස කිහිපයකට පෙර වීදි කෑමවලට ඉතාම ජනප්‍රිය වූ අබ්දුල් හමීඩ් වීදියේ රසවත් වීදි කෑම පිළිබඳවයි.


හැන්දෑවේ හය විතර වෙනකොට අබ්දුල් හමීඩ් වීදියෙන් එන්නෙ හරි අපූරු සුවඳක්. එක එක කෑම බීමවල සුවඳ එකට මුසුවෙලා ඈතට මේ සුවඳ හමනවා. අබ්දුල් හමීඩ් වීදියට ප්‍රවිෂ්ට වෙන්නත් කලියෙන්ම මෙහි එන කාගේත් කටට කෙළ උනනවා නම් නිසැක යි.

අරුම පුදුම සැන්ඩ්විච්


සැන්ඩ්විච් කියන්නේ හරිම සරල ආහාරයක්. අපි හැමෝම සැන්ඩ්විච් කාලා තියෙනවා. ඒත් මේ සැන්ඩ්විච් එක අපි කාලා තියෙන සැන්ඩ්විච් එකට වඩා ටිකක් වෙනස්. අබ්දුල් හමීඩ් වීදියේ තියෙන ඒඅයි කෝපි කඩෙන් මේ රසවත් සැන්ඩ්විච් එක ගන්න පුළුවන්. කොත්තු දාන තැටියක් වගේ රත්වූ තැටියක තමයි මේ රසවත් සැන්ඩ්විච් සකසන්නේ. ස්තර තුනකට සැකසෙන සැන්ඩ්විච් එකේ පහළටම යෙදෙන්නේ පාන් පෙත්තක් සමග බිත්තර තට්ටුවක්. දෙවැනි ස්තරය සඳහා නැවතත් පාන් පෙත්තක් සමග ඔවුන්ගේම වට්ටෝරුවකට සැකසෙන ක්‍රිස්පි චිකන් යොදනවා. සැන්ඩ්විච් එකේ රස රහස පවතින්නේ මෙම ක්‍රිස්පි චිකන් වට්ටෝරුව තුළයි. ක්‍රිස්පි චිකන් බාබකියු ආකාරයට ඔවුන් සකසා ගන්නවා. බාබකියු චිකන් පොල්කටු අඟුරෙන් සකසා ගන්න නිසා මෙහි රස තවත් වැඩි වී තිබෙනවා. උඩම ස්තරය සඳහා සලාද කොළයක්, තක්කාලි සහ මාළු මිරිස්වලින් සරසා ගන්නවා. සෝස් සහ මයෝනිස් වගේ අමතර දේවලුත් මෙහි රස වැඩි කරගැනීමට එකතු කරනවා. මේවාද ඔවුන්ගේම සූප ශාස්ත්‍රයකට අනුව සකසා තිබීම විශේෂත්වයක්. සැන්ඩ්විච් එකෙන් මිරිස් රසත් සමග දැනෙන කිරි රසයකින් අනූන වෙනවා. සැන්ඩ්විච් එකක් රුපියල් 300-350ත් අතර මුදලක්. සැන්ඩ්විච් එකේ රසය නම් හොඳම තත්වයේ බර්ගර් එකක රසට ටිකක් ඈතයි. ඒත් මිල සහ රසය එක්ක බැලුවාම ලොකු පාඩුවක් නැහැ.

පානි පූරි සහ පැණි වෑහෙන රසකැවිලි


මේ අබ්දුල් හමීඩ් වීදියේ මැදට වෙන්න කොළ පාටින් සැරසුණු පොඩි වීදි කෑම කඩයක පැණි රස කැවිලි වර්ග බොහොමයක් ගොඩගසා තිබෙනවා. හැබැයි මෙතනින් යන කිසිම කෙනෙක් මේ කඩයට නම් ගොඩ නොවැදී යන්නේ නැහැ. ඒ තරම්ම දැක්කත් කටට කෙළ උනන තැනක් තමයි ඒ. මේ කඩේ පානි පූරි කියලා හරි අපූරු කෑමක් තියෙනවා පොඩි හොකී බෝලයක් වගේ. ලා කහ පාට මේ බෝලෙ ගෙන්නන්නෙ ඉන්දියාවෙන් කියලායි ඔවුන් පැවසුවේ. මේ බෝල තෙලෙන් බැද්දාම හරියට පපඩම් වගේ. පොඩියට මැදින් හිලක් හදලා ඒකට මුරුක්කු, මීපැණි එක්ක තවත් වර්ග දෙකක් එකතු කරලා තමයි මේ පානි පූරි හදන්නෙ. පානි පූරි කියන්නේ

ඉන්දියානු කෑමක්. මිරිස් රස පැණි රස කැටිවූ අපූරු රසක් මේ පානි පූරිවල ගැබ්වෙලා තියෙනවා. මේ කඩේ තියෙන ඔක්කොම කැවිලි ඉන්දියානු කැවිලි වර්ග. ගුලාබ් ජාමුන් එහෙමත් මේ කඩේ තියෙනවා. මීට අමතරව කීර් කුම්, ලඩ්ඩු, බිස්කට් පුඩින්, සංජ, ලසමලයි, චොක්ලට් මූස් වනි කැවිලි වර්ග රැසක් දැකගත හැකියි. මේ කැවිලි සියල්ලක්ම පාහේ මිහිරි පැණි රසකින් යුක්තයි. මේව හදන්නේම ඔවුන්ගේම රෙසිපියකට අනුවයි.

මස් සුප් සහ සමෝසා


මේ තැන නම් මෙතනට ගිය අයටත් මගහැරුණ තැනක්. වීදියේ එක් තැනක තියෙනවා ලොකු සුප් කල්දේරමක්. මේ මහ විශාල කල්දේරමේ සැකසෙන්නේ රසවත් සුප් එකක්. විශාල හරක් කටුත් එක්ක ලැබෙන හරක් මස් සුප් එකක් කියන්නෙ ටිකක් තද ආහාරයක්. ඒ කියන්නේ මේ සුප් එකක් එක්කෙනෙක් බිව්වා නම් තව බර්ගර් එකකට වැඩිය දෙයක් බඩට දාගන්න බැරි තරම්. බොහෝ දෙනෙක් එළු මස්වලින් සකසපු සුප් නම් බීලා ඇති. ඊට සමාන රසක් තමයි මේ හරක් මස්වලින් සැකසූ සුප් එකේත් තියෙන්නෙ. ලුණු රසයත් සමග දැනෙන ටිකක් සැර රසක් මෙහි පවතිනවා. ගම්මිරිස් කුඩු භාවිත කිරීමෙන් මෙහි මිරිස් රස ලබාගෙන තිබෙනවා. ඔවුන්ටම ආවේණික කුළුබඩු මේ සඳහා භාවිත කරනවා. කිරි සුවඳට සමාන සුවඳක් මේ සුප් එකෙන් දැනෙන නිසා සමහර පිරිස් මෙය පානය කිරීමට මැලිකමක් දක්වනවා. ඒ සුප් තියන තැනම පුළුස්සපු බාබත් සහ සමෝසා වගේ දේවලුත් තියෙනවා. සමෝසා එකක් කන ගමන් සුප් එකත් රස බලන එක වෙනම රස අද්දකීමක්.

පොල්කටු අඟුරේ සැකසෙන බාබකිව්


බාබකිව් තියෙන තැන් දෙකක් විතර මේ වීදියේ තියෙනවා. මේවායේ බාබකිව් එවෙලේම දාන නිසා නැවුම් ගතියට පවත්වා ගන්නවා. එක තැනක බාබකිව් කුකුළු අණ්ඩකට තව නාන් රොටි දෙකක් සහ සලාද තියලා කදිම ප්ලේට් එකක් හදලා දෙනවා. ඒ නාන් රොටි දෙක සහ සලාද එක්ක බාබකිව් එක හොඳට ගැළපිලා යනවා. එහෙමත් නැත්නම් බාබකිව් කුකුළු අණ්ඩකට චපාති දෙකක් දෙනවා. බාබකිව් එකක් නම් රුපියල් 500ක් විතර වෙනවා. ඒ ගාණට නම් කුකුළාගේ අණ්ඩ පොඩිත් වගේ. ඒත් උණුවට, රසට තියෙන නිසා ගොඩාක් අය මෙතැනට එනවා. මේ බාබකිව් කටට සැරට සකසා තිබෙනවා.


බාබකිව්වලටත් තියෙනවා අපූරු රස වට්ටෝරුවක්. බාබකිව් සකසන්න කලින් මේ සඳහා භාවිත කරන මස් පැය 5-6ක් පමණ කාලයක් විනාකිරි සහ ලුණු මිශ්‍ර ජලයේ පෙඟෙන්නට හරිනවා. මෙමගින් මස්වල මොළොක් බව සහ රසය පවත්වා ගැනීම සිදු කරනවා. බාබකිව් රසවත් කර ගනීම සඳහා පාකිස්ථානයෙන් ගෙන්වන මසාලා වර්ගයක් භාවිත කරන අතර මෙහි ඉතාම ප්‍රණීත රසයක් පවතිනවා. ඒ වගේම බාබකිව්වල පැහැය පවත්වා ගැනීමද වැදගත් සාධකයක්. මේ සඳහා නිතරම මස් පිළිස්සීමේදී ගිතෙල් ආලේප කරනවා. එමගින් පැහැය පමණක් නොව රසය සහ සුවඳ ද වැඩිවන බව නම් සැබැයි. බාබකිව්වල සුවඳ මාවත සිසාරා පැතිරෙන්නේ මෙනිසායි. බාබකිව් පිළිස්සීම සඳහා පොල්කටු අඟුරු භාවිත කිරීම නිසා තවත් රසය වැඩි වීම විශේෂත්වයක්.

පාන් කොත්තු, පිට්ටු කොත්තු


මේ වීදියේ තියන පැරණිම සහ ජනප්‍රියම කඩේ තමයි මේ පාන් කොත්තු, පිට්ටු කොත්තු තියෙන්නේ. ඒ කඩේ අපි දන්නා කියන චිකන් වුණත් විවිධ ආකාරයට හදලා තියෙනවා. මාලු බිත්තර, දැල්ලෝ බිත්තර, බාබත් වර්ගවලින් සැකසූ කොත්තු වර්ග එහෙමත් මේ කඩේ තියෙනවා. පරාටා වර්ගම තුනක් විතර මේ කඩේ විකුණන්න තියෙනවා. ඉතින් මේ කඩේට ගියොත් මුලින්ම කඩේ තියෙන කෑම ලැයිස්තුව අහන එකම රසවත් වැඩක්. ඊළඟට කෑමක් තෝරාගෙන ඒක රස බලන එකත් කොහොමත් රසවත් වැඩක්. සාමාන්‍යයෙන් මාසයක් එක දිගට අලුත්කඩේ මේ කඩේට ගියත් ඒ තියෙන කෑම වර්ග ටික ඔක්කෝම නම් කාල ඉවර කරන්න හැකිද කියන එක සැකයි. කොහොම නමුත් මේ විවිධ ආකාරට සැකසෙන කොත්තු වර්ග කන්න නම් ගොඩක් අය මේ කඩේ හොයාගෙන එනවා. පාන්වලින් එක එක ජාතියෙ කෑම අපි කාලා තිබුණත් පාන් කොත්තුවක් කාලා නැතුව ඇති. පිට්ටු කොත්තු දැකලාවත් නැතුව ඇති. ගොඩාක් අය අහලා දැකලා නැති කෑම කන්න අබ්දුල් හමීඩ් වීදියෙ මේ කඩේ හොයාගෙන එනවා.

කූදුරු කූවත් සහ බාදම් කිරි


කූදුරු කූවත් කියන්නෙ හරි අපූරු පානයක්. අලුත්කඩේ උසාවිය අසලින් ඇති පාරේන් පැමිණෙන්නෙකුට මුලින්ම දිස්වන්නේ මේ රසවත් කූදුරු කූවත් සකසන කඩයයි. සාමාන්‍යයෙන් සවස හයෙන් පසුව මේ කූදුරු කූවත් පානය සැකසීම ආරම්භ කරනවා. නැවුම් කිරිවලින් සකසන මේ පානය ශරීරයට ගුණදායී පානයක්. ඔවුන්ම මේ පානය සැකසීමට අවශ්‍ය වර්ණක සකසා ගැනීම හරි අපූරුයි. සීනි උණු කරමින් වර්ණක යොදා ගනිමින් මෙම සිරප් වර්ග සකසාගෙන තිබෙනවා. ඔවුන් පවසන්නේ රස සඳහා භාවිත කරනා සෑම සිරප් වර්ගයක්ම තමන්ම සකසන බවයි. කහ පැහැයෙන් යුක්ත මෙම පානය සව් කැඳ එකකට බොහෝ සෙයින් සමානයි. එතරම්ම උකු පානයක් නොවුණත් මේක උණුසුම් පානයකුත් නොවෙයි. අවසානයේ මෙයට එකතු කරන ආමන්ඩ්, රටඉඳි, බාදම් ඇතුළු ද්‍රව්‍ය 11ක් නිසා මෙහි වටිනාකම සහ රසය තව තවත් ඉස්මතු වෙනවා. තවත් රසවත් පානයක් ලෙස බාදම් කිරි මෙහි එන කා අතරත් ඉතා ජනප්‍රියයි. නැවුම් කිරිවලින් මෙම පානය සකසන බව පැවසෙනවා. අලුත්කඩේ වීදි කෑම සොයා පැමිණෙන්නෙක් මේ බාදම් කිරි පානය මගහැරගන්නේ නම් නැහැ.


එක් එක් සමාජවලට සංස්කෘතීන්ට අයත් වුණ විවිධ කෑම බීම පවතිනවා. ඒවා ඒ ඒ සමාජයන්ගේ ජාතික අනන්‍යතාවන් කීවොත් නිවැරැදියි. මේ භූමියේදී අනන්‍යතා රැසක් ඉස්මතුවෙනවා. අනන්‍ය කෑමවල සිත්ගන්නාසුලු මිශ්‍රණයක්. මොකද විවිධ ජන වර්ගවලට ආවේණික කෑම බීම අබ්දුල් හමීර් වීදියේ විකිණෙනවා. ඉඳියාප්ප, පිට්ටු පමණක් නොව බිරියානි, බාදම් වැනි කෑම බීම ද මෙහි විකුණනවා- විවිධ රටවල කෑම බීම පවා මෙහි තිබෙනවා. ඒ අතරින් ඉන්දියානු සහ අරාබි කෑම බීමවලට විශේෂ තැනක් හිමිවෙනවා- ඉතින් විවිධත්වයකින් යුක්ත කෑම බීම නිසා අපූරු විචිත්‍රත්වයක් මේ අලුත්කඩේ වීදි කෑමවලට හිමිවී තිබෙනවා.■

- Advertisement -spot_img

පුවත්

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

අලුත් ලිපි