No menu items!
27.5 C
Sri Lanka
29 March,2024

බේකරි කරගෙන යන්න බැරි තත්වයක් තියෙන්නේ – සමස්ත ලංකා බේකරි හිමියන්ගේ සංගමයේ සභාපති එන්.කේ. ජයවර්ධන

Must read

බේකරි නිෂ්පාදන සඳහා යොදා ගන්නා අමුද්‍රව්‍යවල මිල විශාල ලෙස වැඩි වී තිබේ. අලෙවිය පහත බැස ඇත. ඒ නිසා බේකරි කර්මාන්තය ඇත්තේ පවත්වාගෙන යා නොහැකි තත්වයකය. ඒ පිළිබඳව අපි සමස්ත ලංකා බේකරි හිමියන්ගේ සංගමයේ සභාපතිවරයාගෙන් අදහස් විමසුවෙමු.

බේකරි හිමියන්ගේ සංගම ආරම්භ වුණේ කොයි කාලෙද?
සමස්ත ලංකා බේකරි හිමියන්ගේ සංගමය 1992 ආරම්භ කළ සංවිධානයක්. ආරම්භක සභාපති පෙරේරා ඇන්ඩ් සන්ස් ආයතනයේ පරාක්‍රම දසනායක. 2008 මම සභාපති වුණාට පස්සේ අපි මේ සංවිධානය ශක්තිමත් කරලා සක්‍රීයව වැඩ කරන්න පටන් ගත්තා. දැන් නිලධාරී මණ්ඩලයේ 30 දෙනෙක් ඉන්නවා. ඔවුන් ඉතාමත් කැපවීමෙන් සංගමය පවත්වාගෙන යන්න කටයුතු කරනවා. මේ වෙනකොට ලංකාව පුරා සාමාජිකයෝ 1000 ක් විතර ඉන්නවා. මිලියන 8 ක පමණ අරමුදලක් අපි ගොඩ නගලා තියනවා. සංගමයෙන් සාමාජික බේකරි හිමියන්ට පුද්ගලික වාසි ලැබෙන්නේ නෑ. පොදුවේ කර්මාන්තය මුහුණ දෙන ප්‍රශ්නවලට විසඳුම් සෙවීමයි අපි කරන්නේ.

සංගමය මුහුණ පෑ තීරණාත්මක ගැටළු මොනවාද?
අවුරුදු 10 කට විතර කලින්, පාන් පිටි ත්‍රස්තවාදය කියලා අපට විශාල චෝදනාවක් එල්ල වුණා. පාන් පිටි රටට සාපයක් කියලා රජයේ ඇමතිවරු කිව්වා. පාන්පිටි කෑම කන්න එපා දියවැඩියාව හැදෙනවා කියලා අදහසක් ඔවුන් ප්‍රචලිත කළා. එයින් ලංකාවේ බේකරි කර්මාන්තයට විශාල පහරක් වැදුණා. පාන් පිටි කෑමවල තිබෙන ප්‍රශ්නයක්, නෙමේ අපේ ආහාර පුරුදුවල තියන ප්‍රශ්නයක් නිසා දියවැඩියාව වැනි රෝග වැඩිවුණේ කියලා ඇමතිවරුන්ට අපි පෙන්නා දුන්නා. පස්සේ රජය හාල් පිටි ප්‍රචලිත කරන්න පටන් ගත්තා. ඒ වෙලාවෙත් අපි විශාල කාර්යභාරයක් ඉටු කළා. හාල් පිටිවලින් අපි නිෂ්පාදන කරන්න පටන් ගත්තා. එහෙම කළාට අපේ පාරිභෝගිකයින්ගේ ඉල්ලීම වුණේ මේ සාම්ප්‍රදායික තිරිඟු පිටි පාන් ගෙඩියමයි. එ නිසා ඒ හාල් පිටිවලින් බේකරි නිෂ්පාදන කරන්න තිබූ නැඹුරුව ක්‍රමයෙන් අඩු වුණා. හල් පිටි එක් කළාම පාන්ගෙඩිය හයියයි. අපේ පාරිභෝගිකයා කැමති මෘදු මොලොක් පාන් ගෙඩියට. ඒ නිසා හාල් පිටි පාන් ගෙඩිය වෙළඳපොලෙන් අයින් වෙලා තියනවා.

පාන් පිටි ආහාර අහිතකර නැද්ද?
යුරෝපයේ වෙළෙඳපොලේ තියෙන්නේ දුඹුරු පැහැ පාන්. ලංකාවේ අය කැමති සුදු, මෘදු, මොලොක් පාන් ගෙඩියට. යුරෝපයේ පාන් ගෙඩියේ රස, ගුණ වාගේම පාටත් වෙනස්. අපේ රටේ පාන් පිටිවල තියෙන්නේ තිරිගු ඇටේ මැද හරිය විතරයි. ලෝකයේ වෙනත් රටවල භාවිතා කරන තිරිගු පිටි සම්පූර්ණ තිරිඟු ඇටේ කුඩු කරලා හදන්නේ. අපේ රටේ පිටි නිපදවන සමාගම් දෙකම තිරිගු ඇට ආනයනය කරලා, වටේ තිබෙන ගුණවත් කොටස අයින් කරලා, මැද ටිකෙන් පිටි හදන්නේ. සම්පූර්ණ ඇටේම කුඩු කරලා ගන්න පිටිවලින පාන් හැදුවාට අපේ අය ගන්නේ නෑ. වඩාත් හොඳ ක්‍රමය අපේ පාරිභෝගිකයාට සම්පූර්ණ ඇටේම කුඩු කරලා ගන්න පාන් කන්න පරුදු කිරීමයි.
යුරෝපයේ අය 3/4 ක් පාන් පිටි කනවා කිව්වට, ඒ අය වේලකට කන්නේ පාන් පෙති දෙකයි. ඒකට මස්, මාළු, බිත්තර, එළවළු සියලුම ජාති තියනවා. අපේ රටේ පොල් සම්බෝලයක්, පරිප්පු හොද්දක් හදලා එක පුද්ගලයෙක් පාන් රාත්තලක් කනවා. ඒ කෑම වේලේ 70% කට වඩා තියෙන්නේ පාන් පිටි. බත් කෑවත් මාළු පිනි ටිකක් එක්ක බත් පිඟානක් කනවා. ඒකත් පාන් ගෙඩියක් කනවා වාගේමයි. ලෝකයම කන පාන් පිටි අපට විතරක් අගුණ වෙන්න හේතුවක් නෑ. අපේ ආහාර රටාව වැරදියි. අපේ මිනිස්සු දවසට කිහිප වතාවක් තේවලට සීනි දිය කරලා බොනවා. ඒවායේ හා චර්යාවේ අඩුපාඩු නිසා දිය වැඩියාව වගේ බෝ නොවන රෝග වැලඳෙනවා.

අද බේකරි කර්මාන්තය කොයි වගේ තැනකද තියෙන්නේ?
අපේ රටේ බේකරි 7000 ක් විතර තියනවා. ඒවායෙන් චූන් පාන් සේවය තියෙන්නෙ බේකරි 2000 ක විතර. චූන් පාන් කරන අය අලුතෙන් මේ කර්මාන්තයට ආවේ. කොවිඩ් තත්වයත් එක්ක ඒ අය හොඳින් තමන්ගේ නිෂ්පාදන අලෙවි කර ගත්තා. බේකරිවල තාම 60 යි නිෂ්පාදනය කෙරෙන්නේ. ඉස්කෝල වහලා, අමතර පන්තිවලට දරුවෝ යනවා අඩුයි. සංචාරක කර්මාන්තය කඩාගෙන වැටිලා. සංචාරක කර්මාන්තයට අපි සැන්විච්, පේස්ටි්‍ර කේක් වර්ග බොහෝමයක් වික්කා. ටියුෂන් පන්ති නැති වුණාම ළමයි හෝ දෙමාපියෝ පාරට එන ප්‍රමාණය අඩු වුණා. වෙනදා ඒ අය ඇවිල්ලා ළමයත් එක්ක පේස්ටි්‍ර එකක් කාලා තේ එකක් බීලා යන්නේ. මේ නිසා අපේ බේකරි සේවකයින්ට රස්සා නැතුව ගියා.
ලංකාවේ බේකරි නිෂ්පාදන මිල ඉහළ දාන්නේ පිටි මිල ඉහළ ගියොත් විතරයි. පිටි හැර බේකරි නිෂ්පාදනවල සෙසු අමු ද්‍රව්‍ය මිල මේ වෙනකොට ඉහළ ගිහිල්ලා. අවුරුද්දකට කලින් පාම් ඔයිල් ලීටරේ රුපියල් 200 යි, 250 යි. දැන් ලීටරයක් රුපියල් 550 ක් වෙනවා. ඊස්ට්, මාගරින්, කිරිපිටි හැම දෙයකම මිල වැඩි වෙලා. ඒ මදිවට බිත්තර රුපියල් 20 පැනලා ගණන් යනවා. ලංකාවේ බිත්තර නිෂ්පාදනයෙන් අඩක් පමණ ගන්නේ බේකරිකරුවන්. පාන් හැර, කේක් ඇතුළු සියලුම නිෂ්පදනවලට බිත්තර ගන්නවා. බිත්තර බේකරි කර්මාන්තයේ ප්‍රධාන අමුද්‍රව්‍ය හතරෙන් එකක්. ඩෙලරයේ වැඩි වීමත් අපට බලාපාලා තියනවා. ලොකු ගෑස් සිලින්ඩරයේ මිල රුපියල් 900 කින් විතර පහුගියදා වැඩි වුණා. බේකරි නිෂ්පාදන මිල වැඩි වෙලා, වැඩි වෙලා උපරිමයට ඇවිත් තියෙන්නේ. තවත් වැඩි කළොත් මහජනතාව ඒවා මිලදී ගන්න එකක් නෑ. බේකරි කරගෙන යන්න බැරි තත්වයක් තියෙන්නේ. අපි හරිම අසරණ වෙලා ඉන්නේ. අපට විසඳුමක් දෙන්න කියලා ජනාධිපති, අගමැති, වෙළඳ ඇමති ඇතුළු සියලු දෙනාට ලිඛිතව දැනුම් දීලා තියනවා.■

- Advertisement -

පුවත්

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

අලුත් ලිපි